Szymon Macieja, doktorant Szkoły Doktorskiej, z Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych na wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa odbywa właśnie swoją sześciomiesięczną delegację w ramach projektu GREEN-MAP w przedsiębiorstwie Cargill w Goudzie (mieście znanemu dzięki produkowanemu w okolicznych gospodarstwach serowi o tej samej nazwie) w Holandii. Celem projektu jest umożliwienie wprowadzenia gospodarki obiegu zamkniętego (cyrkularnej) do branży jednorazowych wyrobów medycznych. Delegacja ta pozwala na niezwykle cenną współpracę oraz wymianę poglądów między światem uniwersyteckim a przemysłowym. Nasz doktorant w czasie swojego pobytu oprócz zdobywania wiedzy i doświadczenia badając bioaktywne właściwości opracowanych materiałów ma również okazję do degustowania doskonale wszystkim znanych holenderskich specjałów (w tym między innymi słynnych serów gouda), zwiedzania przepięknych miejscowości oraz znanych na całym świecie wystaw muzealnych.